Lijst van artikelen op merk Minton & Co.

Minton & Co.

Minton Hollins Fabriek - Stoke

Deze foto's zijn van de Minton Hollins tegelfabriek in Stoke. Deze fabriek had het erg druk en produceerde in 1899 tot wel 2 miljoen tegels per maand, waarvan vele in Art Nouveau-stijl.

Herbert Minton had vanaf 1830 encaustic (met pigmenten vermengd met hete was, die als inleg worden ingebrand) tegels ontwikkeld, en werkte nauw samen met A W N Pugin, en veel van de vroege tegels zullen zijn gebruikt voor de kerken van laatstgenoemde en voor de Houses of Parliament.

Na 1845 werd de tegelhandel gescheiden van de porseleinhandel en in 1869 werd een speciaal gebouwde fabriek in Shelton Old Road opgericht. De meeste porseleinfabrieken waren rond een binnenplaats gebouwd (zoals de Spode fabriek in Stoke), maar deze fabriek was lineair van opzet, met aparte gebouwen voor de verschillende productieprocessen.

De fabriek werd in 1987 grotendeels gesloopt, maar het hoofdgebouw aan de straatkant is bewaard gebleven. Het is gerestaureerd en wordt gebruikt als hoofdkantoor van een nationaal bedrijf voor mobiele communicatie.

De oorspronkelijke fabriek van Minton stond aan London Road, Stoke (1789) en de Minton fabriek daar is nog steeds in bedrijf als onderdeel van de Royal Doulton Group.